Tempels

Voor een bezoek aan de tempels zijn sarong en slendang noodzakelijk. De tempels van Noord Bali zijn wat minder bekend dat die in het zuiden, maar daarom zijn er ook nauwelijks toeristen.

Pulaki – noordwest Bali
Deze tempel, gelegen in het dorp Banyupoh is gebouwd op een klif bij zee. De tempel wordt bewoond door apen, waardoor deze dieren “heilig” zijn verklaard. De tempel kijkt uit over zee en ligt aan de rand van de weg. Veel Balinezen stoppen hier om een offertje te brengen en gezondheid en een veilige reis af te smeken.
Reistijd vanaf Singasari-Kokokan: 1 uur

Pura Maduwe Karang
Gelegen in Kubutambahan. Pura Maduwe Karang is gewijd aan de animistische aardgeesten waardoor goede oogsten zijn verzekerd. Deels omdat de plaatselijke raja zich aan het begin van de 20e eeuw tot het christendom bekeerde en het beheer van de tempel aan de dorpelingen overliet, zijn de beelden van deze pura ”volkser” in de wijze waarop demonen, huiselijke taferelen, geliefden en zelfs een ambtenaar op de fiets zijn uitgebeeld.
De tempel is in 3 niveau’s opgedeeld. Jaba Pura, het buitenste deel bevat 34 beelden, die de verschillende karakters van de Ramayana representeren. Het midden deel wordt, Jaba Tengah en Jeroan genoemd. Het binnenste deel wordt als het meest heilig beschouwd. Hier staat het beeld van Kumbakarna die wordt overvallen door een troep aap-soldaten aangevoerd door Sugriwa.

Pura Dalem van Jagaraga
11 km ten oosten van Singaraja. Een unieke tempel van de doden met verschillende op het westen geïnspireerde reliëfs, zoals Europeanen die in een T-Ford rijden, een vliegtuig dat in zee stort en een stoomschip dat door zeemonsters wordt aangevallen. Reistijd vanaf Singasari-Kokokan: 30 min.

Pura Beji
Gelegen in de plaats Sangsit even voorbij Singaraja. Deze tempel staat bekend om de humoristische taferelen tegen een décor van vlammen, arabesken en spiralen die allemaal zijn uitgevoerd in roze zandsteen. Pura Beij is een subak tempel gewijd aan Dewi Sri, de godin van de landbouw. Reistijd vanaf Singasari-Kokokan: ± 30 min.

Ponjok Batu
Ten oosten voorbij Singaraja. De tempel is op een klif in de zee gebouwd. De steensoort is kenmerkend voor de streek (batu betekent steen). De tempel is begroeid met Frangipani bomen. Rondom de tempel liggen verschillende bronnen. Ook deze tempel ligt aan de weg op de route naar Karangasem, waardoor er vele passanten (ook de bemo’s) stoppen om voor een behouden reis te bidden. Reistijd vanaf Singasari-Kokokan: 30 min.


PICT0128 klein