Natuur & wandelingen

Singasari-Kokokan
Gelegen midden in de sawah's en 5 minuten van het strand. Een wandeling door de rijstvelden richting de bergen geeft een perfecte indruk van het locale leven in Noord-Bali.

Sekumpul
In de buurt van het dorp Sawan (bekend als gong en gamelan productieplaats) ten oosten van Singaraja ligt een prachtig en nog haast onontdekt natuurgebied met vele watervallen. Het is en flinke wandeling naar beneden, maar zeer zeker de moeite waard, een aanrader on naartoe te gaan.

Sambangang
Bij restaurant Shanti in het dorp Sambangang is het mogelijk om via een trap af te dalen naar de rivier. Aangezien dit een nog vrij onbekende plek is kan je hier ongestoord in de prachtige rivier met kleine waterval baden. Even verderop ligt een natuurgebied dat door de overheid wordt beschermd. Hier komen nauweljks toeristen omdat het een aanzienlijke klim is, maar daar krijg je prachtige natuur en helder stromend water voor terug. Het stuk na de dam leidt naar een heilige grot met verschillend gekleurd water. De weg ernaartoe is vrij moeilijk begaanbaar, maar zeer de moeite waard. Zonder begeleiding niet zelf te vinden. Het gebied ligt op ongeveer 30 minuten rijden vanaf Singasari-Kokokan richting Singaraja.

Munduk
De plaats Munduk is bekend om zijn mooie natuur en dito wandelingen oa bij het Tamblingan en Buyan meer. Via het hotel “Puri Lumbung” zijn diverse wandelingen onder leiding van een gids te boeken. Munduk was vroeger een plaats waar de Nederlanders zich vestigden om in een wat koeler klimaat te wonen dan aan de kust bij Singaraja (destijds de hoofdstad), daardoor staan er in Munduk nog veel koloniale huizen. Munduk ligt op Ī 3 kwartier van Singasari-Kokokan.

Kebon Raya - botanische tuin van Bedegul
In de bergen van Bedegul ligt de botanische tuin Kebun Raya. De tuinen zijn een onderdeel van de Botanische Tuinen van Bogor op Java. De tuinen beslaan een gebied van 130 hectare en zijn een hommage aan de bergflora van Oost-IndonesiŽ. Er zijn 500 soorten orchideeŽn en 700 soorten bomen te zien. Kebon Raya ligt op ongeveer 1 uur rijden van Singasari-Kokokan.

Bali Barat Nationaal park
In het noordwesten van Bali bevindt zich het nationaal park waar men sinds 1941 tracht de inheemse wit-blauwe “Bali spreeuw” voor uitsterven te behoeden en het restant aan regenwouden te beschermen. Het park was oorspronkelijk bedoeld om te voorkomen dat de Balinese tijger zou uitsterven, dit is helaas niet gelukt toen bleek dat in 1937 de laatste al was doodgeschoten. Het gebied omvat 77.000 hectare, ongeveer ťťn tiende van heel Bali. Het park is bergachtig en bestaat voornamelijk uit regenwoud, mangrovebos, savanne en koraalriffen. In het park zijn meer dan 200 soorten planten te vinden, een aantal van deze planten hebben een religieuze en spirituele betekenis zoals bijvoorbeeld de Bayanboom. In het park zijn ondermeer luipaarden, wilde zwijnen, slangen, leguanen, hagedissen, schildpadden, apen, gekko’s en enorme spinnen te vinden. Het is eveneens het leefgebied van herten, wilde buffels en banteng (wilde versie van de gedomesticeerde os). Van de beschermde Bali-spreeuw schijnen er in het wild nog maar 14 exemplaren voor te komen, ook de kleine geelgekuifde kaketoe is in de loop der jaren steeds minder soortgenoten in het park tegengekomen. In totaal leven in het nationaal park zo’n 160 verschillende soorten vogels. Er zijn in het park zijn verschillende trektochten mogelijk, sommige ook meerdaags, om dieper het park in te trekken is een vergunning nodig.
Het nationaal park ligt op 1,5 uur rijden van Singasari-Kokokan.

munduk klein 3