Duiken en Dolfijnen

Rif van Lovina
Het rif van Lovina ligt even buiten de kust en is met name een plek om te snorkelen. Alle klassieke rifvissen zijn vertegenwoordigd; papegaaivissen, wimpelvissen, trompetvissen, snappers, trekkersvissen, koraalvlinders etc etc. Door het toerisme en intensieve bevissing is het rif aangetast, maar in samenwerking met het WNF wordt plaatselijk nieuw koraal gekweekt en weer uitgezet om zodoende het rif succesvol weer op te bouwen. Vaak wordt snorkelen op deze plek gecombineerd met een “dolfijnen tochtje”.

Dolfijnen
‘s Ochtends komt en een schol dolfijnen langs Lovina beach. Dit is een toeristische attractie geworden. Met motorbootjes van de lokale vissers wordt van alle kanten naar de dolfijnen gevaren. Tussen 5:30 en 6:00 ’s ochtends vertrekken de prauwen van het strand.

Menjangan eiland
Dit eiland, aan de westpunt gelegen, is een favoriete plek om te duiken en te snorkelen. Het eiland is niet bewoond en geniet een beschermde status. Het is alleen per georganiseerde boottocht van ongeveer een half uur te bereiken. Rond het eiland zijn verschillende duik- en snorkellocaties. Binnen een bereik van 20 meter zie je hier vertegenwoordigers van zo ongeveer elke rifvissoort van de Indopacifische regio. Uiteraard is er ook een enorme verscheidenheid koralen te zien.

Tulamben
Duik vanaf het strand ten oosten van Singaraja naar het Liberty wrak, een schip uit de tweede wereldoorlog. Het schip is ongeveer 100 meter lang en ligt dicht bij de kust. Het metaal van de scheepsromp is volledig met koralen begroeid, maar details zoals het boegkanon zijn nog duidelijk herkenbaar. Het zicht is niet optimaal, maar er zijn zo veel vissen te zien, waardoor het beperkte zicht niet stoort.

Sendang
Een klassieke rifduikplaats 40 kilometer ten westen van Lovina. Deze koraalrifheuvel op enkele honderden meters voor de kust is één van de weinige plaatsen tussen Singaraja en Menjangan die niet zijn beschadigd door het vissen met dynamiet. Geen hele grote, maar middelgrote en kleine vissoorten zijn overvloedig aanwezig en de plek kent een uitbundige een veelzijdige koraalgroei.

Vissen
Met een vissersbootje de zee op naar het rif. Een hengel van een stuk bamboe, het visdraad over je wijsvinger in het water hangen en zo voelen of je beet hebt.

Zeilen
Hoewel er voor de noordkust niet veel wind staat, kan je op de ouderwetse manier met een visserprauw gaan zeilen. Dit moet je zelf regelen en afspreken, het wordt niet als zodanig in het algemeen aangeboden, maar het kan zeker.

Duikcursussen
Spice Dive biedt een volledig en kwalitatief het beste pakket aan duiklessen en PADI licenties. De lessen kunnen worden gevolgd onder Nederlandse of Engelse begeleiding.


PICT0086 klein